Björkkulla Highland är en släktgård med anor från 1700-talet. Gården finns i den lilla byn Bertby i Vörå kommun i Österbotten. Marina och Lars som idag driver gården tog genom generationsväxling 1993 över jordbruket från Marinas föräldrar.
Under årens lopp har gården genomgått många förändringar, vid tiden för generationsväxlingen odlades konventionell spannmål och äggproduktion var gårdens huvudinriktning. Några får fanns också en tid på gården, mest för tvillingflickorna Micaelas och Marias skull, liksom islandshästarna Vigdis och Madonna. Vi har i familjen alltid tyckt om djur så förutom redan nämnda har här även bott kaniner, ankor, akvariefiskar, hundar, vaktlar och katter. Ännu idag finns det lite värphöns kvar, dels för att täcka gårdens egna behov av ägg men också för att de är mysiga och hör lantgården till. Lars har också som hobby att bevara Savitaipale lantrashöns, en finsk ursprungsras i många olika färger. Och katterna behövs såklart ännu för sällskap och bekämpning av gnagare!
De första långhåriga korna av rasen Highland Cattle kom till gården år 2000, efter att vi förälskat oss i rasen under besök till lantbruksutställningar. Då fanns det ännu inte så många långhåriga kor i Finland och de charmiga djuren med den långa pälsen, mäktiga hornen och nallebjörnslika kalvarna gick rakt in i våra hjärtan. Orsaken till att just den rasen valdes var också att Highländarna tack vare den långa och tjocka pälsen klarar sig bra ute året om och de är lugna till naturen. Efter ett besök till Skottland hösten 2017 utökades vår besättning med ytterligare en skotsk koras, sommaren 2018 anlände Finlands första Whitebred Shorthorn kor till oss i form av två kvigor och en tjur.
Gården blev ekologisk 2008 och i samband med det kom också direktförsäljningen av kött igång på allvar. En bra rasegenskap för Highländare är att de växer långsamt vilket ger ett naturligt marmorerat kött, mört och smakrikt med ett lägre kolesterolvärde och fler hälsosamma omega-3 fettsyror. Djuren på gården föds dessutom upp miljövänligt på endast gräs och ensilage, betar och vistas ute året om och bidrar till ett levande jordbrukslandskap. Vi tycker också att det är fint att kalvarna får vara länge tillsammans med sina mödrar och att vi har möjlighet att hålla djuren i större flockar där de kan bete sig så naturligt som möjligt i stora hagar året runt.
Gå vidare till:
Djuren på gården
Växtodlingen
Ekologiskt..?!