Inget julbord utan köttbullar! Precis som i hamburgerbiffen är riktigt bra malet kött (ekologiskt highland cattle malet kött givetvis) också här nyckeln till bästa resultat. Sedan kan man med kryddorna, enligt tycke och smak, göra bullarna mer eller mindre ”juliga”. Vi börjar med ett enkelt grundrecept:
-1 kg ekologiskt malet kött från Björkkulla Highland
-2 ägg
-1 dl vispgrädde (går att använda vatten eller mjölk, men det är bara jul en gång om året så använd grädde, och äkta smör till stekningen!)
-1,5 dl ströbröd (kan bytas ut mot havregryn, eller glutenfritt ströbröd)
-1 lök, gul/röd (eller 1-2 tsk lökpulver)
-salt, svartpeppar, (vitlökspulver)
——
Där är grundreceptet, nu kan man börja ”krydda” köttbullarna så att de börja smaka mera jul!
Med t.ex. ett par matskedar senap får man en klassisk julköttbulle (enligt svenska recept), kanske samma senap som du griljerar skinkan med!?
Doften av pepparkakskrydda får nog alla att tänka jul! Vi har testat något år att krydda bullarna med just pepparkakskrydda som är en blandning av kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika – går att köpa färdig på påse eller så blandar man till den själv (4-4-3-3 teskedar i samma ordning som ovan blandas väl, står sig ca 1 år). Allt behöver ju inte smaka pepparkaka på jul förstås, men kryddorna i sig är bra tips på juliga smaker och varför inte välja ut en eller flera som passar just er i smaken!?
Ett sista tips från oss är äpple, som också hör julen till. Testa att blanda i 1 deciliter rivet äpple i smeten, bullarna blir garanterat saftiga!
I många recept står det att man ska använda blandfärs, men det är helt onödigt (åtminstone om ni använder av vårt kött)! Vi använder ägg i våra köttbullar eftersom det får bullarna att hålla ihop bra(enklare att rulla och steka) och gör dem dessutom saftigare. Men visst kan man skippa äggen om man vill!
Jämnare smet och finare bullar blir det om man är noga med att hacka löken riktigt fint, och ströbrödet/grynen kan lämnas bort men utan blir köttbullarna kompaktare och kanske lite hårdare.
Om man steker i panna eller ugn och hur stora man gör bullarna spelar faktiskt inte så stor roll, där kan man pröva sig fram! Finare färg får de i panna men gör man många går det avsevärt snabbare i ugn. Små köttbullar betyder mycket rullande, men kanske är de lite godare och värda varenda extra minut!? Smaken är som baken…
#björkkullasjulkalender2021 #julköttbullar #ekologisktnötmaletkött #senap #pepparkakskrydda #äpple