Ärtsoppa på Highland maletkött

Det är torsdag och ärtsoppsdag! ;D
– Dagen till ära tänkte vi dela med oss av vårt bästa recept på ärtsoppa. Vi kokar nämligen alltid ärtsoppa med malet kött istället för fläsk, tidigare var det älgkött vi använde men nu gör vi den såklart på vårt highland malet kött. Egna ekologiska ärter använder vi också, så den är nästan 100% hemmaodlad.

Ärtsoppa ala Björkkulla

500 gram ekologiska ärter, våra är gröna
500 gram ekologiskt highland cattle malet kött
2 liter vatten
Morötter (också de gärna ekologiska, vi brukar passa på att köpa Jungarås ekomorötter från REKO)
Lök (gul lök eller purjo)
Salt och kryddor enligt tycke och smak (nu på våren finns många intressanta vildörter också till förfogande…)
Selleri kan sättas i strax innan servering (brukar vi ibland lämna bort)

Blötlägg ärterna kvällen innan (har man glömt går det bra att koka ändå, men koktiden är längre)
Blanda i alla ingredienser i kastrullen, malet köttet finfördelas ner i grytan sist (och rått, behöver alltså inte stekas innnan!)
Innan soppan börjar koka kan man skumma av ytan lite
Soppan kokas i ca 2 timmar, och avnjuts bäst med en riktig rågsmörgås till

Gör man en större sats går det utmärkt att frysa ner i färdiga portiner.
Lycka till!


Ärtsoppan är enkel att göra, alla ingredienser går ner i grytan på en och samma gång.

Malet köttet behöver inte stekas innan, utan nyps ner i grytan rått tillsammans med de övriga ingredienserna.

Bilden gör inte soppan rättvis, den är mycket godare än den ser ut! 😉